söndag 22 juni 2014

Förvarning om nya Ålandsangrepp

Även om det finska partiet Sannfinländarna i mångt och mycket upplevs som en rätt så ny politisk företeelse så har den populistiska rörelsen sina rötter i det forna Landsbygdspartiet, en gång i tiden den beryktade Veikko Vennamos protestskapelse. Sistnämnda parti rönte rätt stora framgångar men gick i graven så fort det avkrävdes ansvar i regeringsställning. Ett typiskt öde för populistiska rörelser vars agerande aldrig tål att konfronteras med verkligt ansvar.

Landsbygdspartiet gjorde sig även känt som något av en Ålandsätare. Kritiken av det åländska självbestämmandet var ihärdig och särskilt riksdagsledamoten Sulo Aittoniemi tröttnade aldrig på att väcka förslag om att inskränka på ålänningarnas rättigheter. Speciellt i anslutning till den nuvarande självstyrelselagens födelse i början på 1990-talet försökte Aittoniemi sabotera reformens olika delar.

Även om Sannfinländarna och till och med partiledaren Timo Soini ibland sysslat med samma negativa Ålandspropaganda har det växande populistpartiet inte i första hand upplevts som ett problem för självstyrelsens företrädare. I början på juni månad kom det dock en första förvarning om att nya Ålandsangrepp är att vänta. En riksdagsledamot ifrågasatte ålänningarnas rätt till en plats i Finlands riksdag!

Det som är illavarslande denna gång är att bakom det märkliga uttalandet står Pirkko Ruohonen-Lerner, tidigare gruppledare för den sannfinländska riksdagsgruppen. Pirkko har nämligen tillhört - i alla fall tills nu - den sansade gruppen av sannfinländare. Men efter att ha fått kicken som gruppledare kanske Pirkko tvingas lägga om sin stil? Eller är det sannfinländarnas rätt dåliga EU-val som spökar? 

Oavsett vad som ligger bakom ifrågasättandet av Ålands enda riksdagsplats, är det dock lika bra att vi ålänningar stålsätter oss inför den kritik som det nu pågående arbetet med nytt självstyrelsesystem kommer att utsättas för den dagen paketet ligger på riksdagens bord. Jag hoppas sannerligen att jag får fel men jag utgår från att Åland kommer att bli en spelbricka i de sannfinländska attackerna på svenskheten i Finland inför nästa riksdagsval i april 2015.