Visserligen har en finsk forskare varnat för att allt prat om euro-zonens kollaps utgör ett hot mot folks mentala hälsa men vad är bättre: att alla intresserade vet vad som är på gång eller att nedskärningar och annat otrevligt kommer som en enda stor överraskning? Tyvärr finns det inte ett bra sätt att förmedla till medborgarna beskedet om att alltför många länder har levt över sina tillgångar alltför länge.
Lika otrevligt är det att berätta att vi alla kommer att påverkas av euro-zonens stadigt tilltagande kris. Frågan är bara hur stor påverkan ska bli. Svaret på den frågan sitter i ett begränsat antal EU-huvuden. Det är dock ingen avundsvärd sits för Merkel & Co. Det klassiska uttrycket "pest eller kolera" passar än en gång för att beskriva de tillbudsstående alternativen.
Det är inte bara Ålandsbankens Stefan Törnqvist som förutspår euro-zonens omedelbara dödsryckningar. Efter senaste veckans katastrofala resultat av olika EU-länders försök att skaffa sig nya skulder, talar flera internationella experter om 9 december som början på slutet för den nuvarande euro-zonen. Orsaken till att just denna dag nämns i så pass allvarliga ordalag är att det då är dags för nästa EU-toppmöte om den ekonomiska krisen. Uteblir de kraftfulla åtgärderna än en gång inleds på allvar eurons kollaps.
Inom den europeiska företagsvärlden börjar man på allvar se om sitt hus och analyserar följderna av eurons haveri. Pengar omplaceras för att minimera riskerna och tyska Siemens har t o m grundat en egen bank för att ha full kontroll över sina finanser. Allt tyder på att nedräkningen för euro-zonen har inletts på allvar av den s.k. marknaden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar