Skottlands flagga |
Kataloniens flagga |
London har alltså klokt nog valt ett demokratiskt handlande istället för att som Madrid både hota och försvåra strävandena till frigörelse. Spanien har förstås i motsats till andra EU-länder ett blodigt förflutet i o m att särskilt baskerna inte dragit sig för att ta till vapen och bomber i sin kamp för självständighet. Vad händer om katalanerna går sin egen väg? Faller Spanien sönder? Oavsett vilka farhågor som än styr den spanska statens taktik, börjar klockan klämta för en politik som mer påminner om Franco-regimens förtryck än om en modern EU-stat.
EU:s roll i allt detta? Så fort EU dras fram i frågor som är kopplade till medlemsländernas inre problem och konflikter, är det viktigt att komma ihåg att även om unionen formellt sett vilar på starka demokratiska principer så är ändå EU-kommissionen tandlös när det gäller att hålla ordning på de nationella regeringarna. Se bara hur Ungern tillåts rusta ner sin demokrati och till och med skyddas av starka högerkrafter inom unionen. Ändå tror jag att EU-medlemskapet bidrar till att Madrid undviker att med hjälp av militära medel stoppa den katalanska processen.
FN:s tidigare generalsekreterare Boutros Boutros-Ghali förutspådde i slutet på förra seklet att världens flora av stater skulle fördubblas till ca. 400 inom en snar framtid. Alla inneboende spänningar inom enormt många av dagens stater, ger förstås en vink om att detta är möjligt. Men samtidigt ger de blodiga konflikterna i omvärlden oss ett krasst besked: det är inte med lag utan med blodspillan nya länder i regel kommer att födas. Vi kan bara hoppas att i alla fall EU-länderna ställer sig ovanför våldets väg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar