måndag 1 juli 2013

Almedalsveckan går inte att kopiera!

Den åländska regeringen satsar 30.000 euro på att visa upp Åland under den gotländska Almedalsveckan. Bland 1.200 evenemang ska ålänningarna plocka åt sig en liten del av uppmärksamheten. Det behövs inte mycket av kakan för att satsningen ska upplevas som en succé men den inledande PR-kuppen känns lite pinsam för en ålänning. På Visby flygplats hälsas nämligen de anländande av en matta med texten "Välkommen till Åland"! Visserligen är hälsningen kopplad till en skylt som inbjuder till att besöka den åländska "ambassaden". Låt oss hoppas att gotlänningar tar detta med en stor portion humor.
Det är många som är avundsjuka på att Gotland lyckats skapa ett unikt evenmang. Flera försök har gjorts att upprepa succén men personligen är jag övertygad om att Almedalsveckan inte går att kopiera. Kombinationen av historiska vyer, kändistätt bland stuggäster och gotlandsbaserade TV-serier är för mycket att konkurrera med.
Däremot har Åland något unikt som går att utveckla som bas för allehanda aktiviteter. Jag tänker i första hand på midsommarfirandet vars potential inte tas till vara idag av oss ålänningar. Varför inte bygga ut firandet att vara från midsommarafton och en vecka framåt? Hela veckan kunde vara en kombination av midsommarstänger, musik och kultur. Veckan efter midsommarhelgen präglas alltid av lågsäsong och därför vore en ny aktivitet synnerligen välkommen. Den mest lyckade turistsatsningen är den som lokalbefolkningen tar till sina hjärtan och jag tror att många ålänningar skulle uppskatta att kunna fira midsommar även en annan dag än midsommarafton, då programmet kan vara så digert med gäster och middagar att midsommarstångsresningen måste väljas bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar