söndag 25 maj 2014

Dagens EU-val ett Nu eller aldrig!

Vaknade denna EU-valsdag med en lite underlig känsla i kroppen. Ingen EU-valskampanj idag (frånsett en handfull telefonsamtal!). Ett halvårs valrörelse är över och det är väl naturligt att vi som arbetat nära Britt upplever en viss tomhet kombinerat med lättnad över att vi nått fram till valdagen. Kan bara föreställa mig vilken känsla Britt har under hela denna dag!
Även om jag förstås är lite partisk vågar jag påstå att det är Ålands genom tiderna mest proffsiga valrörelse som någonsin presterats. Britts kampanjgrupp har varit kreativ och ställt upp på ett beundransvärt sätt. Britt själv har varit så energisk som bara hon kan vara och kampanjchef Birgitta har förmått hålla ihop helheten.

Av Britts stödpartier har - vid sidan av Centern - såväl moderater som liberaler ställt upp på ett sätt som är berömvärt. Centerns nya kommungrupper har i flera fall visat vilken tillgång de kommer att bli inför kommande val. Men utan enskilda insatser av Gunilla Nordlund, Andreas Kanborg m.fl. hade kampanjen inte blivit en succé. Stort tack!
På Centerns vårstämma den 14 maj passade jag på att även lyfta fram de åländska mediernas insatser under dessa sex månader. Såväl tidningarna som radion har visat en synnerligen god vilja att ge ålänningarna en heltäckande bevakning av EU-valet.

Ju närmare valdagen vi kommit, desto fler av sossarnas och Ålands Framtids anhängare har betonat att de både röstar idag och kommer att stödja Britt i valet. Därmed spelar det inte någon större roll att nämnda partiers styrelser inte officiellt ställt sig bakom Britts kandidatur. Ifall vi ikväll konfronteras med en situation där Britt missar ett inval med liten marginal, kommer dock både S och ÅF ha få en tuff eftervalsreaktion.

Sammantaget avslutar jag härmed EU-valet för denna gång med orden: det är nu eller aldrig Åland kan få en egen EU-representant inom ramen för nuvarande system där ålänningarna inte garanterats en egen EU-stol. Det är nämligen osannolikt att nuvarande läge skulle uppstå i framtiden:
- Åland har en stark och allmänt omfattad kandidat i Britt Lundberg, som även samlar röster utanför Åland
- Frånsett sossarnas och ÅF:s svek har Britt fyra övriga åländska partier bakom sig
- Åländsk Center har gjort allt ifråga om både pengar och resurser för att trygga Ålands EU-intressen
- SFP-listan med totalt 20 namn kommer att klara invalet av en svenskspråkig representant
- Nämnda lista är så pass jämn att en ålänning denna gång har en reell chans bara ålänningarna själva vill

Den enda frågan som kvarstår är därmed: vill ålänningarna i tillräckligt hög grad ge sitt örike en möjlighet att påverka eller vinner den passiva och likgiltiga inställningen hos alltför många?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar