tisdag 16 september 2014

Samhällsbyggande kräver respekt och dialog

Företrädare för andra åländska partier har på insändarplats i Ålandstidningen framfört en vädjan om att Ålands Framtid ska lägga smutskastningen åt sidan och istället komma med konkreta förslag om förbättringar av vårt örike. Efter Axel Jonssons förnyade angrepp på Åländsk Center 12/9 är det lätt att förena sig i denna önskan.
Axel Jonsson undrar varför undertecknad ”inte vill ta debatten”. Svaret är att Jonssons vinklade debatteknik gör det omöjligt att få till stånd en vettig dialog. Låt mig ta ett exempel. Jonsson kritiserar å ena sidan Centern för LBU-programmet och avbytarreformen. Å andra sidan får vi kritik för att bedriva ”oppositionspolitik” mot den egna regeringen. Hur skulle Centern annars ha kunnat trygga ett vettigt LBU och rädda avbytarsystemet från en successiv nedläggning? Ibland krävs det strider och kompromisser även i regeringskretsen, ett liv som ÅF förstås är ovetande om. Det tycks reta ÅF att Centern i nämnda frågor lyckats åstadkomma tydliga förbättringar och detta samtidigt som samarbetet med MÅS och S kan fortsätta.

Nu tillhör det ju ett oppositionspartis privilegium att ena veckan klandra regeringen för brist på sparförslag för att veckan därpå kritisera samma regering för vidtagna åtgärder. Det vore bra om ÅF berättade om sina egna prioriteringar istället för att nedvärdera andras. Men lämna vänligen bort standardsvaret om att ”fem procent av konsumtionsutgifterna ska bort”. Tala istället om vilken samhällsservice ÅF vill försämra och vilka personalgrupper som ska sparkas.

ÅF säger sig jobba för landsbygdens framtid. Ändå är partiet berett att utsätta vårdöborna för ett enda stort riskspel genom att tvinga fram en renovering av den befintliga Vårdöbron. Experterna varnar för konsekvenserna och Vårdö kommun vädjar om förståelse för vad en renovering innebär för hela regionen. Jag tror att ÅF-väljarna hädanefter inser att det är Centern som står för en regionalpolitik värd namnet.

Jag beklagar djupt att Ålands Framtid förvandlats från en positiv samhällskraft till ett gnällparti som inte skyr några medel för att framställa andra partier som mindre vetande. Samhället byggs med respekt och dialog, inte med förolämpande retorik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar