lördag 28 februari 2015

Ålands viktigaste val hålls 19 april


Kandidaterna det står emellan. Vid dagens presskonferens med Åländsk Samling framkom tydligt att årets riksdagsval blir en kamp även inom den gemensamma listan. Både Mats Löfström och Elisabeth Nauclér gör anspråk på att bli ålänningarnas främsta ambassadör i Helsingfors. Cecilia Jansson och Sara Kemetter får sikta in sig på höstens lagtings- och kommunalval.

Några av läsarna av denna blogg höjer säkert ögonbrynen i förvåning över rubriken ovan. Nog är väl lagtingsvalet den 18 oktober ändå årets viktigaste val för oss ålänningar? På ett sätt stämmer dock sistnämnda påstående i och med att valet av nästa periods självstyrelse-politiker förstås har stor betydelse för vår särställning och framgång. Men å andra sidan är det ingen risk att ett enskilt lagtingsval medför några större förändringar eftersom det finns en sorts inbyggd "garanti" om att minst hälften av ledamöterna i det sittande parlamentet får förnyat förtroende. Därmed finns det också kontinuitet med åtföljande trygghet om att det nyvalda parlamentet har det samlade kunnande som krävs för att leda örikets utveckling.

Valet av Ålands representant i Finlands riksdag är till alla delar ett personval samtidigt som uppdragets framgång beror uteslutande på ålänningens egen förmåga att hantera den politiska vardagen i maktens korridorer. Vid Åländsk Samlings presskonferens tidigare idag underströk jag i egenskap av Centerledare att det faktum att ingen partiledare återfinns bland kandidaterna på inget sätt betyder att vi skulle betrakta riksdagsuppdraget som mindre värt eller vara av underordnad betydelse. Tvärtom är det av största betydelse att vi ålänningar har rätt person i händelsernas centrum - även i frågor som egentligen hör till det egna parlamentets behörighet. Därmed är riksdagsvalet trots allt det viktigaste valet i och med att vi inte har råd att välja fel!

Det är därför jag och många med mig tycker att det är glädjande att årets riksdagsval blir ett riktigt val på så sätt att den sittande ledamoten har en utmanare värd namnet och det till och med på samma lista. Mats Löfström har efter sin tid som centeraktiv på hemmaplan hunnit skaffa sig en gedigen erfarenhet av både Helsingfors och Bryssel. Dessutom besitter Mats ett nätverk av personliga kontakter som gör oss andra aktiva gröna av avund. Det räcker att nämna Annie Lööf och Olli Rehn och alla som är intresserade av politik vet att det inte är någon dålig draghjälp Mats Löfström får i slutet på sin kampanj. 

Mats Löfström har trots sina arbetsuppgifter, först i Helsingfors och nu i Bryssel, sett till att hålla täta kontakter hem till Åland utöver de täta familjebesöken och semestrarna på hemmaplan. Mats har genom åren även varit en flitig gäst på Centermöten och ofta medverkat som talare. Men allt detta tycks inte tillfredsställa de åländska socialdemokraterna. I insändare kritiseras Löfström för bristande koppling till Åland och för bristande kunskap om åländska frågor! Förhoppningsvis ett av de mer bisarra inläggen i årets valdebatt eftersom ålänningarna i allmänhet uppmuntras till att skaffa sig erfarenhet utanför Åland för att senare i livet kunna bidra till hembygdens utveckling.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar