onsdag 31 december 2014

Nordkorea en levande mardröm

Om några timmar lämnar vi ett rätt turbulent och tråkigt år bakom oss. 2014 kommer att i första hand att präglas av alla krishärdar, allehanda olyckor och våldsamheter. 2014 blev också det år då Ryssland definitivt ställde sig utanför kategorin "demokratiska länder". Erövringen av Krim-halvön, förtrycket av de egna medborgarna och ett domstolsväsende som blint lyder makthavarnas minsta vink ger obehagliga besked om en statsapparat i gungning. En situation som bara förvärras av de låga energipriserna och ett näringsliv som plågas av korrupta politiker och tjänstemän. Var går smärtgränsen för dagens ryska medelklass? Den som kan ge svaret på denna fråga kan också ge besked om hur länge Putin-regimen består.

Världens enda riktiga supermakt USA fortsatte under 2014 att lida av den tilltagande sprickan mellan demokrater och republikaner. Ett politiskt system med enbart två motpoler är ett farligt system i o m att demokrati utgår från att det kan föras civiliserade samtal oavsett vem som sitter på den verkställande makten från tid till annan. Det är faktiskt direkt märkligt att USA tidigare klarat sig från att skadas av sitt tvåpartisystem. Nu är skadan ett faktum och ett USA där republikanerna styrs i allt högre grad av den extrema Tea party-rörelsen är en utveckling som kommer att drabba andra än amerikanerna själva. Ett introvert och navelskådande USA kommer nämligen att påverka oss alla.

Ifall det är svårt att förutspå hur det kommer att gå med Ryssland och USA så utgör Kina ändå en ännu större utmaning för analytikerna. Kommer diktaturen, korruptionen och förtrycket av minoriteter att fortsätta eller kommer de ca 500 miljonerna fattiga kineserna att till sist göra uppror pga. alla orättvisor? Dagens "två-Kina" är ett fascinerande samhälle där rikedom och fattigdom går hand i hand. Är det ändå bäst för oss européer att Kina trots allt håller ihop och utvecklas sakta men säkert än att allting rämnar? Grannen Nordkorea är ju ett bevis på att steget till ännu värre samhällsskick inte är långt borta. Efter att ha läst en bok om det nordkoreanska helvetet är det lätt att hålla med alla som kallar landet för "en levande mardröm".

Gott Nytt År och tillönskan om ett för mänskligheten klokare 2015!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar