lördag 16 maj 2015

Smått historisk dag för Nya Åland

Onsdagen den 13 maj 2015 hände det som länge upplevts som en direkt omöjlighet: Nya Ålands ledarsida levererade kritik mot socialdemokraterna och deras ledare Camilla Gunell. Upphovet till chefredaktören Jonas Bladhs kritik var s-ledarens förhastade uppmaning till Mats Löfström om att med hänsyn till den nya finska regeringens sammansättning byta riksdagsgrupp i Finlands riksdag.

Ålänningen skulle alltså lämna svenska riksdagsgruppen - den traditionella och naturliga hemvisten -och istället söka sig till finska centerns grupp. Förstås för både Mats Löfström själv och för oss inom Åländsk Center en orimlig tanke. Vi ska samarbeta på alla möjliga sätt med Juha Sipilä & Co men vi får inte göra avkall på den språkliga gemenskapen och falla för frestelsen att bedriva någon sorts politisk konjunkturpolitik.

Det var alltså en smått historisk dag för både Nya Åland och oss läsare. Jonas Bladh har därmed markerat att tiden som socialdemokratiskt stödorgan är förbi för denna gång i och med Nina Fellmans efterlängtade steg från ledarskribent till politisk s-kandidat. Personligen ser jag fram emot att alla åländska partier hädanefter nagelfars och diskuteras på likvärdiga grunder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar